понеділок, 16 травня 2016 р.

Славетні земляки

В Мельниках відбувся вечір пам’яті заслуженого діяча мистецтв України, лауреата премії Фонду Тараса Шевченка, уродженця Мельників Володимира Микитовича Артеменка „Прометей української кінодокументалістики”.

13 травня Мельниківська земля гостинно зустрічала гостей, відомих всім поціновувачам мистецтва. Вшанувати пам’ять свого однокурсника і друга завітав народний артист України, член Національної Спілки кінематографістів України Володимир Талашко, у фільмографії якого близько 60 картин („В бій ідуть лише „старі”, „Батальйони просять вогню”, „Капітан Немо”, „Підземелля відьом”, „Народжена революцією”, „На вістрі меча”). До щирих слів, згадок про славетного земляка, подяки за його творчий і життєвий шлях долучилися Народний художник України скульптор Анатолій Гайдамака (автор пам’ятника Володимиру Артеменку), народний артист України, учень і друг Володимира Артеменка Валерій Степанян-Григоренко, кінорежисер, поет і композитор, заслужений працівник культури України, Лауреат премій ім. Михайла Старицького і Василя Симоненка Юрій Тупицький.
Від імені господарів кінофесту з вітальним словом звернулися голова РДА Сергій Джоболда та Мельниківський сільський голова Антоніна Кулик, яка цього дня отримала почесну нагороду Української Православної Церкви - Орден Святої Праведної Анни ІІ ступеня.
Приємні та хвилюючі спогади викликав перегляд фільму „Польові випробування української вдачі”, де директором та оператором картини стали донька Володимира Артеменка Наталія та його син Сергій. Потому їх разом з дружиною митця Марією та онуком Сєвастьяном-Антонієм запросили на сцену і на згадку від вдячних земляків родина отримала вишитий рушник від майстрині Катерини Пальчикової.
Прекрасним доповненням кінофесту стала виставка виробів місцевих умільців Катерини Пальчикової, Ніни Ємець, Світлани Ігнатенко, Любові Юрченко, Валентини Домбровської, Надії Воропай, Анатолія Галушки та вихованців гуртка „Вузлик” Мельниківського НВК (керівник Олена Мазурьонок).
Аматори сцени - вокальний ансамбль Мельниківського СБК у музсупроводі Юрія Тупицького та народний хор Чорнобаївського СБК „Житограй” (художній керівник - заслужений працівник культури України Василь Нестеренко, солісти Віктор Войцях, Ольга Келт, Лідія Голиш, Ганна Дробітько) - подарували прекрасні музичні вітання, обравши до виконання й улюблені пісні Володимира Артеменка. Власною поезією доповнила концертну програму місцева поетеса Ніна Лось.
На закінчення урочистої частини всіх пригостили короваєм. А на вулиці гостей чекала смачна каша та запашна юшка.
Мистецький вечір, підготовлений директором клубу Жанною Герасимчук, бібліотекарем СБФ Вітою Галушкою та ведучою Тетяною Водолєєвою, за сприяння всіх мельниківських культпрацівників, відділу культури ОДА, Черкаського обласного кіно, за підтримки СТОВ „Агроко” і особисто засновника СТОВу Ігоря Потапенка, вдався на славу. Рідні, близькі, друзі, колеги, земляки не приховували сліз, які викликали спогади і розповіді, та теплих слів і щирих усмішок, згадуючи Володимира Микитовича Артеменка - Прометея української кінодокументалістики, талановитого земляка і прекрасну людину.
Про земляка: Володимир Микитович Артеменко - заслужений діяч мистецтв України, професійний актор і режисер театру, кіно і телебачення, Лауреат Республіканської премії ім. Ярослава Галана, Лауреата премії Фонду Тараса Шевченка, багаторазовий переможець кіно- і телефестивалів. Він увійшов у історію українського мистецтва як неперевершений режисер-кінодокументаліст.
Творчий шлях Володимира Артеменка до світового визнання був складний, але й творчі здобутки доволі вагомі: 72 документальні і художні фільми, кіножурнали і відеоролики. А у них – щира біль митця за Україну, її минуле і сучасне, за українське село та його мешканців.
Окремо слід згадати фільми, які режисер зняв на Черкащині, зокрема, й у рідних Мельниках, які так любив. Це кінокартини „Солдатські вдови”, „Сільський оркестр” та „Душа милосердна”. Фільм „Солдатські вдови” для Володимира Артеменка особливий вже тим, що знімати довелося в рідному селі солдатських вдів, свою матір. А скільки ще було заплановано створити…
Творчі нахили успадкував від свого батька Микити Сергійовича. Шлях у мистецтві починав актором Вінницького та Черкаського академічного музично-драматичного театру ім. Тараса Шевченка. Його покликала магія кіно, у його героях – доля народу і сила добра.
В пам’ять про Володимира Артеменка в Мельниках планується відновити кінофестиваль „Батьківські джерела”, який відбувся у 2008 р. „Батьківські джерела” будуть офіційно зареєстровані, є намір запровадити премію ім. Володимира Артеменка, щоб привернути увагу молодих кінорежисерів.
Також в селі нещодавно одна із вулиць перейменована в честь кіномитця. І за підтримки СТОВ „Агроко” вже закуплено таблички на кожен будинок вулиці Артеменка, яка стане світлою пам’яттю талановитому землякові.



Немає коментарів:

Дописати коментар